Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2016

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι καλημέρα σας.
Το Σάββατο 10/9/2016 πραγματοποιήθηκε παράσταση του συλλόγου μας στο Περίπτερο του ΟΑΕΔ στη ΔΕΘ. Το "ραντεβού" με τη Διοικήτρια, το οποίο για εμάς τους εργαζόμενους αποτελεί ουσιώδες βήμα για την πορεία της εργασιακής μας ζωής, κατέληξε σε μια απλή παράδοση του γραπτού υπομνήματος την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ , που περιείχε τις προτάσεις και τα προβλήματά μας, όπως τα είχαμε αποτυπώσει ομόφωνα στο ΔΣ της 7/9/2016, πριν από τη συνάντηση με τη Διοικήτρια.
Λυπούμαστε που δεν μας δόθηκε από τη Διοικήτρια η ευκαιρία και ο χρόνος να συζητήσουμε και να εξηγήσουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες μας.
Ωστόσο, σας επισυνάπτουμε το υπόμνημα που καταθέσαμε - για ακόμα μία χρονιά - στη Διοικήτρια, προς ενημέρωσή σας.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΙΔΗΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Κυρία Διοικήτρια,
Το ΔΣ της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, σας καταθέτει και γραπτώς  για δεύτερη χρονιά τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας, αναδεικνύοντας τις παθογένειες και προωθώντας την επίλυσή τους, λειτουργώντας ως αφυπνιστικός μοχλός της Διοίκησης. Υπογραμμίζουμε και σας επανυποβάλλουμε υπόμνημα με τα φλέγοντα ζητήματα που μας απασχολούν, τα οποία δεν έχουν εξελιχθεί προς θετική κατεύθυνση, όπως η θέσπιση Οργανογράμματος, η αναβάθμιση του Μηχανογραφικού μας Συστήματος, η υλοποίηση νέων προγραμμάτων απασχόλησης και η διενέργεια ελέγχων από τους συναδέλφους, το σύστημα προμηθειών, το πρόβλημα της καθαριότητας, η ορθολογική αξιοποίηση των ακινήτων και η στήριξη του Ταμείου Αλληλοβοήθειας.
Στην προσπάθειά μας αυτή, μέσα στη δυσχερέστερη ίσως οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, χρειαζόμαστε αρωγό και συνοδοιπόρο εσάς, προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση στα ζητήματα:

1. Το Οργανόγραμμα  του Οργανισμού. Επιβάλλεται η διαβούλευση με τους εργαζόμενους και μάλιστα ανά περιφερειακή διεύθυνση, προκειμένου η κατά τόπους Ένωση Υπαλλήλων να συμμετέχει στη σχετική διαβούλευση, υποβάλλοντας έγγραφες προτάσεις.
Σας υπενθυμίζουμε ότι με το υπ’ αριθμόν 13/6-6-2016 έγγραφό μας, ως Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας, σας είχαμε αποστείλει τις εξής παρατηρήσεις:
« Το συνοπτικότατο, επτασέλιδο προσχέδιο Οργανογράμματος, το οποίο δεν περιλαμβάνει τίποτα περισσότερο από ένα διάγραμμα των Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων μέχρι το επίπεδο της Περιφερειακής και το οποίο απεστάλη στις Ενώσεις για να κάνουν τις δικές τους προτάσεις, αποτελεί μία παρωδία. Οι όποιες τυχόν ουσιαστικές προτάσεις και προσθήκες μπορούν να γίνουν μόνον εφόσον:
Α) αποσταλεί στις Ενώσεις Υπαλλήλων το ολοκληρωμένο Οργανόγραμμα-πρόταση της εταιρείας που είχε αναλάβει τη σύνταξή του
Β) αποσταλεί στις Ενώσεις η ολοκληρωμένη πρόταση της Διοίκησης, η οποία θα περιλαμβάνει ουσιαστικά στοιχεία, όπως ο ακριβής αριθμός Οργανικών θέσεων του ΟΑΕΔ, εν συνόλω και επιμερισμένος στα τμήματα, τις Διευθύνσεις και τις Γενικές Διευθύνσεις, η ακριβής περιγραφή θέσεων εργασίας, τα προσόντα και η στοχοθεσία που τυχόν προβλέπεται για την κάθε θέση εργασίας ξεχωριστά.
Παρόλα αυτά, διαπιστώθηκαν, ακόμα και σε αυτό το συνοπτικό διάγραμμα, σημαντικές ελλείψεις.
Ομόφωνα το Δ.Σ. της Ένωσής μας κάνει δεκτές τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, προσθέτει δε τις δικές του παρατηρήσεις:
1) σε κάθε Διεύθυνση της Διοίκησης να αντιστοιχεί Τμήμα στις Περιφερειακές Δ/νσεις.
2) απουσιάζουν από την πρόβλεψη τμημάτων στο σχέδιο νέου Οργανογράμματος τα Γραφεία ΕΚΟ (Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων).
3) απουσιάζει από την πρόβλεψη τμημάτων στο σχέδιο νέου Οργανογράμματος η ΠΒΜ Λακκιάς, η οποία – σημειωτέον – φιλοξενεί ετησίως 150 παιδιά με ειδικές ανάγκες.
4) οι ΒΝΣ να γίνουν τμήματα και να ενταχθούν σε Διεύθυνση και όχι να παρουσιάζονται ως άτυπες δομές.»
Συνυφασμένο με το Οργανόγραμμα είναι και το θέμα της στελέχωσης του Οργανισμού. Η στελέχωση πρέπει να γίνει με νέες προσλήψεις αλλά και με μόνιμη παραμονή στον Οργανισμό μας των συναδέλφων που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις (πρώην προγράμματα stage), οι οποίοι εργάζονται από δεκαετίας στον Οργανισμό κι έχουν αποκτήσει τεράστια εμπειρία και εξειδικευμένες γνώσεις μέσα στις Υπηρεσίες μας, ενώ όμως δεν έχουν ίδια μισθολογικά και λοιπά δικαιώματα. Θα πρέπει να ενταχθούν είτε στο Διαγωνισμό για τις 360 νέες οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, είτε να συμπεριληφθούν στη διάταξη που ρυθμίζει την πρόσληψη εκτάκτων στους Δήμους.  
Πρέπει να τονιστεί ότι οι περιπτώσεις αναζήτησης στοιχείων από μέρους της Διοίκησης με εντολή άμεσης αποστολής, τη στιγμή που εξυπηρετούνται άνεργοι, δημιουργεί πρόβλημα, αφού η συλλογή των προς αποστολή στοιχείων απαιτεί την ενεργοποίηση μεγάλου μέρους του ανθρώπινου δυναμικού των υπηρεσιών.
2. Μηχανογράφηση. Επειδή ο Οργανισμός συναλλάσσεται  με πολίτες κι επιχειρήσεις είναι αναγκαία η στήριξη των υπηρεσιών πρώτης γραμμής και η δημιουργία πλήρους μηχανογραφικού συστήματος, πραγματικά ολοκληρωμένου. Μόνος στόχος το μηχανογραφικό σύστημα να εξυπηρετεί τους πολίτες και τους συναδέλφους και όχι οι συνάδελφοι το μηχανογραφικό σύστημα, δημιουργώντας περαιτέρω γραφειοκρατία. Έχει διαπιστωθεί ότι τα περισσότερα προβλήματα του ανθρώπινου δυναμικού μας έχουν να κάνουν με την αδυναμία υποστήριξή μας από το μηχανογραφικό σύστημα.
3. Αύξηση των προγραμμάτων απασχόλησης και των ελέγχων τους. Έχοντας ως παρακαταθήκη τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια ο Οργανισμός επιβάλλεται ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία, εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης ανεργίας και της έλλειψης ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στην αγορά, να προωθήσει το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης (ΝΘΕ-ΝΕΕ) ΑΜΕΣΑ, πέρα από τα Κοινωφελή Προγράμματα, προκειμένου να μειωθεί η ανεργία με πραγματικές θέσεις απασχόλησης
4. Εκπαίδευση υπαλλήλων. Η έκδοση και η υλοποίηση  προγραμμάτων απασχόλησης από τις υπηρεσίες μας θα πρέπει να ακολουθείται από εκπαίδευση και αναλυτική ενημέρωση των εργαζομένων - χρηστών των εκάστοτε προγραμμάτων.
5. Στο ζήτημα της στέγασης, μετακίνησης, οριοθέτησης, κατάργησης ή δημιουργίας υπηρεσιών του Οργανισμού είναι επίσης απαραίτητη η συνδρομή της Ένωσης Υπαλλήλων, η οποία γνωρίζει από πρώτο χέρι τα κακώς κείμενα των διαφόρων περιοχών, των κτιρίων, δέχεται τα παράπονα και τις παρατηρήσεις των συναδέλφων και μπορεί να αξιοποιήσει δημιουργικά όλες αυτές τις πληροφορίες με εμπεριστατωμένες προτάσεις.
Μετακινήσεις υπηρεσιών αποσπασματικές, όχι εντασσόμενες σε έναν γενικό σχεδιασμό, με μεγάλες οικονομικές δαπάνες, έχουν ως μόνο αποτέλεσμα τη δημιουργία εντυπώσεων και όχι την εξοικονόμηση δαπανών.
Για μια τυχόν μετακίνηση υπηρεσίας πρέπει να συνεκτιμώνται τα όρια, η δύναμη του προσωπικού και η εξυπηρέτηση των πολιτών.
6. Έλεγχοι προγραμμάτων. i)Σοβαρότατο ζήτημα αποτελεί η μετακίνηση των υπαλλήλων του Οργανισμού για τη διενέργεια ελέγχων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, λόγω της ύπαρξης μεγάλων αποστάσεων (200χλμ). Εδώ πρέπει να σας διευκρινίσουμε ότι η αμοιβή των ελέγχων αφορά στην παρεχόμενη υπηρεσία  από τη μεριά των ελεγκτών και όχι την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης. ii) η αύξηση του αριθμού των ελέγχων ανά μήνα αποτελεί άμεση λύση στην οικονομική δυσχέρεια που όλοι βιώνουμε αλλά και στον ταχύτερο έλεγχο των προγραμμάτων του Οργανισμού, μετά από τις δραματικές μειώσεις των μισθών και τις λοιπές αμοιβές που βαίνουν μειούμενες ή καταργούμενες.
Σας υπενθυμίζουμε επίσης ότι φέτος τον Ιούλιο σας υποβάλαμε πρόταση στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας στην Αθήνα, προκειμένου να εκδώσετε έγγραφο-οδηγία προς τους Προϊσταμένους και Δ/ντές του Οργανισμού, το οποίο θα τους δίνει τη δυνατότητα να διενεργούν και ελέγχους ανεργίας. Δεν είχαμε κάποια απάντηση ή συνέχεια στην ενέργειά μας αυτή. Επιπλέον είχαμε προτείνει και στο περσινό υπόμνημά μας για τους καθηγητές των ΕΠΑ.Σ., οι οποίοι λαμβάνουν ελέγχους προγραμμάτων από τα κατά τόπους ΚΠΑ2, αντί γι’ αυτούς, να προσμετρώνται στον αριθμό των ελέγχων και οι έλεγχοι μαθητείας που διενεργούν.
  1. Καθυστερεί η αναπροσαρμογή των επιτοκίων των παλαιών δανείων των υπαλλήλων.
8.      Προμήθειες. Συνεχίζεται η δυσκολία προμηθειών στις μικροδαπάνες των Υπηρεσιών. Προτείνεται η δημιουργία ενός μικρού ταμείου ανά τμήμα.
Επίσης η καθαριότητα  συνεχίζει να μην έχει κανονικότητα. Υπάρχουν κενά χρονικά διαστήματα.
9.      Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Η στήριξη του Ταμείου Αλληλοβοήθειας προσωπικού του ΟΑΕΔ από τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ θα είναι μια πράξη ουσιαστική και συμβολική που θα καταδείξει πραγματική αλληλεγγύη, τόσο προς το Ταμείο, όσο και προς τους συναδέλφους.
Κυρία Διοικήτρια,
Η Ένωση Υπαλλήλων της Μακεδονίας του ΟΑΕΔ, θα υποστηρίζει, δεν εφησυχάζει και θα αντιδράσει σε αποφάσεις που θα θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή πορεία του Οργανισμού και το κύρος του. Έχουμε χρέος όλοι, εκπρόσωποι των εργαζομένων και Διοίκηση, να στηρίζουμε τον ΟΑΕΔ, τον μοναδικό δημόσιο φορέα κοινωνικής πολιτικής και υποστήριξης των ανέργων.


             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                       Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



                ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΙΔΗΣ                                                                ΝΑΤΑΛΕΝΑ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η 1η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2024

 Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1/2 η αιμοδοσία του συλλόγου μας.  Ευχαριστούμε τα μέλη μας καθώς και την 1η ΕΠΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για τη συμμετο...