Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018

Δράσεις Δημοτικών Βιβλιοθηκών Δήμου Θεσσαλονίκης - Ιανουάριος 2018
Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Θεσσαλονίκης
( Εθνικής Αμύνης 27, τηλ. 2313318572 και 2313318591 )

«Η ώρα του παραμυθιού»
Κάθε Τετάρτη , ώρα 18.30
Το πρόγραμμα  απευθύνεται σε παιδιά  προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Στηρίζεται  στην προφορική αφήγηση ή στην ανάγνωση παραμυθιών και έχει στόχο την ψυχαγωγία των μικρών μας φίλων, την καλλιέργεια της φαντασίας τους και την ενίσχυση της κριτικής τους σκέψης.
Η παρουσίαση του προγράμματος συνήθως πλαισιώνεται με ζωγραφική, χειροτεχνίες και παιχνίδι και πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα συγκεκριμένη  ημέρα και ώρα.

 ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ: Τετάρτη 10/1/2018,  ώρα 6.00 μ.μ. – 7.00μ.μ.
 «Η πολιτεία που δεν έβρεχε ποτέ»/ Λυκάρτση Μαρία
Ένα λουλούδι φυτρώνει σε μια πόλη που δεν υπάρχει νερό και κανείς δεν έχει ακούσει ποτέ γι’ αυτό. Ένα αγόρι αναλαμβάνει να βρει το νερό και αντιμετωπίζει την αδιαφορία των γύρω του. Η δύναμη της αγάπης και η εμπιστοσύνη θα φέρουν τελικά τη βροχή;
Ανάγνωση του παραμυθιού από τη συγγραφέα Μαρία Λυκάρτση και θεατρικό παιχνίδι. Ακολουθεί εργαστήρι ζωγραφικής με την εικονογράφο του παραμυθιού Στεφανία Βελδεμίρη.
Για παιδιά από 4 –8 χρονών. Με τηλεφωνική προεγγραφή, μέχρι 20 παιδιά.

Τετάρτη 17/1/2018, ώρα 6.00 μ.μ. – 7.00μ.μ.
«Μα, πού πήγαν όλοι;» / Στέλλα Γουλτίδου
Αναρωτιέται ανήσυχα το μικρό ελάφι, που ψάχνει μέσα στο κρύο και χιονισμένο δάσος να βρει τους φίλους του. Μόνο ένα ξυπνητήρι μπορεί να δώσει τη λύση στο μυστήριο…
Αφήγηση του παραμυθιού από τη συγγραφέα Στέλλα Γουλτίδου και παράλληλη θεατρική παρουσίαση της ιστορίας από  τις: Αλεξοπούλου Εύη, Νηπιαγωγό-θεατρολόγο και Κυρτσίδου Αναστασία, Νηπιαγωγό.
Ακολουθούν παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους.
Για παιδιά από 4 – 7 ετών. Χωρίς προεγγραφή.

Τετάρτη 24/1/2018, ώρα 6.00 μ. μ. – 7.00μ.μ.
«Οι Δώδεκα μήνες» και «Το μαγικό γάντι»
Παραστατική αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με την παραμυθού Αντωνία Μπατσαλή, μαζί της στον ήχο η Έλσα Ερνικιοϊλή .
Θα πασπαλιστούμε με μπόλικη παραμυθόσκονη, θα ταξιδέψουμε στην Παραμυθωνία και θα φτιάξουμε όλοι το δικό μας μαγικό γάντι ζωγραφίζοντας το!!!
Για παιδιά από 4 – 8 χρονών. Χωρίς προεγγραφή.

Τετάρτη 31/1/2018, ώρα 6.00 μ. μ. – 7.00μ.μ.
«Το παγώνι και το χρυσό φλουρί» και «Το καρβελάκι»
 Παραστατική αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με την παραμυθού Μαρία Φλώρου και τον  Λευτέρη Πασσιά που τη συνοδεύει με τη μουσική και τα τραγούδια του.
Στη συνέχεια θα φτιάξουμε ένα παγώνι.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας
: 1 Α4 μπλε κανσόν (χαρτονάκι),  δυο ματάκια, κόλλα.
Για παιδιά από 4 – 8 ετών. Χωρίς προεγγραφή.

Δράση φιλαναγνωσίας: Οι σελίδες των βιβλίων αποκαλύπτουν…ιστορίες, ήρωες, μυστήρια, ταξίδια…
Κάθε Παρασκευή ώρα 7.00μ.μ.  – 8.20μ.μ.
Ένα ταξίδι απόλαυσης και ανακάλυψης μέσα από τις σελίδες των θησαυρών της βιβλιοθήκης. Μια δράση φιλαναγνωσίας, δημιουργικής γραφής και αφήγησης με κύριο χαρακτηριστικό την ευχαρίστηση και όχι την «υποχρέωση» . Τα παιδιά επιλέγουν το βιβλίο που θα ήθελαν να διαβαστεί και αρχίζει η περιπλάνηση…
Ξεκινάμε με την ανάγνωση του βιβλίου ή αποσπασμάτων του , συνεχίζουμε με ασκήσεις δημιουργικής γραφής πάνω σε κάποιο στοιχείο του κειμένου (ήρωας, χώρος δράσης, εμπόδια, βοηθοί, λύσεις…) και για το τέλος αφήγηση παραμυθιού. Στη συνέχεια τα παιδιά δανείζονται το βιβλίο που επιθυμούν και  στις επόμενες συναντήσεις αφηγούνται την ιστορία του. Με την παιδαγωγό και συγγραφέα Στέλλα Γουλτίδου.
Για παιδιά 9 – 12 χρονών. Με προεγγραφή , μέχρι 16 άτομα.
Παρασκευή 12/1, 19/1 και 26/1/2018,  ώρα 7.00μ.μ.  – 8.20μ.μ.


Εκπαιδευτικά προγράμματα Ιανουαρίου 2018
Απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε σχολικές ομάδες, όλων των τάξεων του δημοτικού. Επιδιώκουμε η παρουσίασή τους να γίνεται με  μεθόδους ευχάριστες και δημιουργικές, με τρόπο διαδραστικό  που κινητοποιούν τα παιδιά και τα προτρέπουν  να συμμετέχουν ενεργά σε όλη τη διαδικασία. Συνοδεύονται πάντα με έκθεση βιβλίων σχετικών με το θέμα που διαπραγματευόμαστε κάθε φορά.

«Ο Κόσμος μας μέσα από τους χάρτες»
Ένα εκπαιδευτικό   πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄ και Στ΄  τάξης του  Δημοτικού και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας – Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς.
Πώς έφτιαχναν παγκόσμιους χάρτες οι αρχαίοι πολιτισμοί;
Η Αυστραλία είναι “πάνω” ή “κάτω” στον χάρτη;
Ποιά είναι μεγαλύτερη, η Αφρική ή η Γροιλανδία;
Υπάρχουν ακόμα αχαρτογράφητες περιοχές της Γης;
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς «Ο Κόσμος μας μέσα από τους Χάρτες», μας βοηθάει να ταξιδέψουμε νοητά σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη γεωγραφία, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη σύγχρονη εικόνα του, με τη βοήθεια των κατάλληλα επιλεγμένων δορυφορικών εικόνων και χαρτών, γεωφυσικών, πολιτικών, τυπολογικών, στερεοτυπικών κ.ά. θεματικών χαρτών.
Η παρουσίαση συνδυάζεται με εκπαιδευτικά χαρτογραφικά παιχνίδια.
Πέμπτη 11/1/2018, ώρα 10.00 – 11.00 και 11.00 – 12.00

 «Βeegames – Brain Education Events» Ένα εκπαιδευτικό διαδραστικό  παιχνίδι γνώσεων που μετατρέπει την  ύλη των μαθημάτων του σχολείου  και την πρώτη επαφή των μαθητών με τον χώρο της βιβλιοθήκης,  σε παιχνίδι.  Απευθύνεται σε μαθητές των Ε΄ ή  Στ΄ τάξεων του Δημοτικού, προσαρμοσμένο στις γνώσεις τους.   Οι μαθητές με τη χρήση των tablets, απαντούν σε ερωτήσεις που αφορούν στα μαθηματικά, στις φυσικές επιστήμες, στη γεωγραφία, στην ορθογραφία, στο  περιβάλλον ,στην  ιστορία αλλά και στη λογοτεχνία  .  Στόχος είναι τα παιδιά να μάθουν παίζοντας και διασκεδάζοντας στη δική τους βιβλιοθήκη.
Υπεύθυνοι προγράμματος: Σακελλαρίου Νικόλαος, Μαθηματικός και ο Στεφάνου  Θεόδωρος, Φυσικός .
Δευτέρα 15/1/2018, ώρα 10.00 – 11.00 και 11.15 – 12.15 και  «Βeegames – Brain Education Events» για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που με τη χρήση των tablets, απαντάνε σε ερωτήσεις που αφορούν στη φυσική .
Δευτέρα 29/1/2018, ώρα 10.00 – 11.00 και 11.15 – 12.15
 
 «Παρέα με τον συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου»
Η συγγραφέας Ευαγγελία Παπαθανασίου θα μας παρουσιάσει την ιστορία του βιβλίου της «Το αστεράκι που μετακόμισε».
Αλήθεια, πόσο δύσκολο είναι να είσαι διαφορετικός;
Πόσο μόνος μπορεί να νιώθεις όταν σε απορρίπτουν οι άλλοι γύρω σου επειδή δεν είσαι σαν και αυτούς;
Κι όμως, κάθε «διαφορά» μπορεί να είναι ένα χάρισμα;
Ένα παραμύθι που βοηθά τα παιδιά να αποδεχθούν τη διαφορετικότητα και να προσφέρουν αγάπη, βοήθεια, κατανόηση και φιλία σε όσους το έχουν ανάγκη. Ανάμεσα σε μικρά  αποσπάσματα  του βιβλίου που θα διαβάζονται από τη συγγραφέα, τα παιδιά θα «παίζουν» τις σκηνές, θα δραματοποιούν και θα αυτοσχεδιάζουν.
Τρίτη 23/1/2018, ώρα 9.00  – 10.30 και 10.30  – 12.00  

«Περιβάλλον – Απορρίμματα – Ανακύκλωση»
Η Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας θα παρουσιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Περιβάλλον – Απορρίμματα – Ανακύκλωση».
Στόχος του προγράμματος είναι να μάθουν  οι μικροί μας φίλοι  πώς γίνεται η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων για να έχουμε ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον . Ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά και πως γίνεται η ανακύκλωσή τους. Επίσης πραγματοποιείται  παρουσίαση κατασκευής χαρτοπολτού που μετασχηματίζεται σε ανακυκλωμένο χαρτί, δράση στην οποία  τα παιδιά θα έχουν ενεργή συμμετοχή.
Παρασκευή 26/1/2018, ώρα 10.00 – 11.00 και 11.00 – 12.00

Εργαστήρια στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη
«Εργαστήρι καλλιτεχνικής δημιουργίας με την Αγγελίνα» Με δημιουργική διάθεση, για δυόμιση ολόκληρες ώρες μαμάδες, μπαμπάδες και παιδιά, εν δράσει… Φτιάχνουν μοναδικά καλλιτεχνήματα με την καθοδήγηση της εικαστικού Αγγελίνας Μυταυτσή. Αυτόν τον μήνα ξεκινούν τη δημιουργία πινάκων με μεικτές τεχνικές.
Δευτέρα 8,15, 22 & 29/1/2018, ώρα 6.00μ.μ. – 8.30μ.μ.

«Εργαστήρι Μουσικής προπαιδείας» Μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα χαράς και ψυχαγωγίας οι μικροί μας φίλοι συνεχίζουν την εξερεύνηση  των  στοιχείων  της μουσικής , του ρυθμού και της  μελωδίας των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών.
Με την καθοδήγηση  της Μουσικοπαιδαγωγού  Κατερίνας Ψαλτίδου .
Τρίτη 9,16,23 &30/1/2018, ώρα 5μ.μ. – 6μ.μ.

«Εργαστήρι ζωγραφικής»  Οι μικροί μας φίλοι 5 – 9 χρονών  με δημιουργική διάθεση και χαρά  συμμετέχουν στο εργαστήρι ζωγραφικής που λειτουργεί στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη. Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η εθελόντρια εικαστικός  Μαρία – Ευθυμία Σύραλη.
Τα μαθήματα ζωγραφικής  γίνονται  κάθε  Πέμπτη  11, 18 και 25/1/2018, ώρα 5.00μ.μ.- 6.30 μ.μ.  .

 Τμήμα εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας (5μηνης διάρκειας). Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας  4 έως 7 χρονών,  (μέχρι 12 άτομα).
Μέσα από διαδικασίες ευχάριστες, όπως ζωγραφική, μουσική και παιχνίδι θα γίνει η προσέγγιση στην αγγλική γλώσσα, χωρίς γραφή.  Τα παιδιά θα  μάθουν τους αριθμούς, τα χρώματα, τα σημεία του προσώπου και όχι μόνο.
Υπεύθυνη των μαθημάτων, η εθελόντρια καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας Αλεξάνδρα Τσόγκα.
Δευτέρα 15, 22 και 29/1/ 2018 , ώρα 5.00μ.μ. – 6.00 μ.μ.ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΕΛΦΩΝ
(Δελφών 208 και Ορεστιάδος 3, τηλ. 2310324090)
Ιανουάριος 2018

«Η ώρα του παραμυθιού»
Τρίτη 9 /01/2018, ώρα 6:30 μμ.-7:30 μμ.
  «Η φώκια και η αγάπη για τον εαυτό μας». / Jose Moran. Η Ρέα είναι μια μικρή φώκια που απεχθάνεται τα χαρακτηριστικά της. Μια μέρα λοιπόν το παίρνει απόφαση και ξυρίζει τα μουστάκια της. Μα οι συνέπειες αυτής της πράξης της δημιουργούν ένα σωρό άλλα απρόσμενα προβλήματα…
Ακολουθεί συζήτηση και κατασκευή με χαρτόνια.
Με τη βιβλιοθηκονόμο Ευγενία Χαρισίου.
Για παιδιά 4-6 ετών, με προεγγραφή έως 15 παιδιά.

Τρίτη 16 /01/2018, ώρα 6:30 μμ.-7:30 μμ.
 «Η Μαριλού η αλεπού ονειρεύεται». / Όλγα Ιωαννίδου. Η Μαριλού η αλεπού ζει σε ένα όμορφο σπίτι στην άκρη του δάσους. Τα άλλα ζώα, όμως, δεν την εμπιστεύονται κι εκείνη λυπάται για τη μοναξιά της. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ονειρεύεται…
Τα όνειρά της, άραγε, θα βγουν αληθινά;
Θα ακολουθήσει κατασκευή αλεπούς με χάρτινα πιάτα.
Με τη βιβλιοθηκονόμο Ευγενία Χαρισίου.
Για παιδιά 4-6 ετών, με προεγγραφή έως 15 παιδιά.

Τρίτη 23 /01/2018, ώρα 6:30 μμ.-7:30 μμ.
  «Ο πιγκουίνος που ήθελε να πετάξει». / Karl Ruhmann. “… Φίλιππε, μπορείς να καταφέρεις ό,τι θελήσεις, αρκεί να το βάλεις καλά στο μυαλό σου και να το πιστέψεις”, είπε η σοφή φώκια στο μικρό πιγκουίνο, που ήθελε να πετάξει…
Ένα ονειρικό παραμύθι, που προβάλλει με υπέροχο τρόπο τη δύναμη της θέλησης.
Θα ακολουθήσει κατασκευή πιγκουίνου με χαρτόνια και διπλόκαρφα.
Με τη βιβλιοθηκονόμο Ευγενία Χαρισίου.
Για παιδιά 4-6 ετών, με προεγγραφή έως 15 παιδιά.

Τρίτη 30 /01/2018, ώρα 6:30 μμ.-7:30 μμ.
 «Ο χαμογελαστός χιονάνθρωπος». / Christina Butler. Όταν ο Φλάφι, το λαγουδάκι, άπλωσε τα χέρια του κι αγκάλιασε το χιονάνθρωπο, εκείνος άρχισε πάλι να χαμογελάει. Δεν ήταν άρρωστος ούτε κρύωνε, του έλειπε η αγάπη κι οι αγκαλιές των φίλων του.
Μια ζεστή ιστορία φιλίας στο χιονισμένο δάσος με όμορφες εικόνες κι ένα χαμογελαστό χιονάνθρωπο που λαμπυρίζει.
Θα ακολουθήσει κατασκευή χιονάνθρωπου με ανακυκλώσιμα υλικά, σύρμα πίπας και τσόχα.
Με τη βιβλιοθηκονόμο Ευγενία Χαρισίου.
Για παιδιά 4-6 ετών, με προεγγραφή έως 15 παιδιά.

«Δημιουργικό – Καλλιτεχνικό – Εργαστήριο»
Kάθε Τετάρτη 6:30μ.μ. – 7:30μ.μ.

Διαβάζουμε ιστορίες, ζωγραφίζουμε, φτιάχνουμε κολλάζ, τρισδιάστατες κατασκευές, παίζουμε κουκλοθέατρο και ομαδικά παιχνίδια. Κάθε φορά μια νέα εμπειρία.
Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η εθελόντρια αρχιτέκτονας – εικαστικός Έλενα Χρυσαφίδου.
Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 – 10 χρονών.

«Εργαστήρια Μουσικής προπαιδείας»
Κάθε Τρίτη 5:00μ.μ. – 5:45μ.μ. (το πρώτο τμήμα) και 5:45μ.μ. – 6:30μ.μ.(το δεύτερο τμήμα)
Γνωριμία με τα κρουστά όργανα, το αρμόνιο, με τον ρυθμό και τους μουσικούς ήχους καθώς επίσης και εκμάθηση τραγουδιών.
Υπεύθυνες των εργαστηρίων θα είναι οι καθηγήτριες μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Δεμερτζή Φύλλις και Στεφανίδου Θάλεια.
Απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 4 – 8 χρονών (μέχρι 10 παιδιά) το κάθε τμήμα.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018Κυκλοφορώ με ασφάλεια στην πόλη μου
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιχειρησιακού σχεδιασμού της Δημοτικής Αστυνομίας.
Στόχος του προγράμματος είναι  η  ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οδικής παιδείας και η διαμόρφωση της κυκλοφοριακής τους νοοτροπίας.
Το πρόγραμμα επιμελούνται & παρουσιάζουν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί Γκουτίδου Κωνσταντίνα & Ταχτεβρενίδου Σωτηρία.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310 324666) σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής.
Τρίτη 16, Τρίτη 23 &  Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018, στις 10.00 το πρωί

Το ξεχασμένο κλειδί

Η συγγραφέας – εκπαιδευτικός Εύα Κασιάρου θα μας ταξιδέψει στην παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ιστορία της.
Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν την παλιά Θεσσαλονίκη και να μάθουν για το ολοκαύτωμα των Εβραίων της πόλης  μέσα από μια τρυφερή ιστορία.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και Στ΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου και θα πραγματοποιηθεί στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310 324666) σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη και σχολεία της περιοχής.
Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, στις 12.30 το πρωί

ΣΕΙΣΜΟΣ, βασική γνώση και μέτρα προστασίας
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Σεισμολογικό Σταθμό του Α.Π.Θ.
Η παρουσίαση απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού (8-12) ετών και περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές 3 ενότητες:
  • Τι είναι ο σεισμός. Γενικές πληροφορίες σχετικά με την ιστορική προέλευση της επιστήμης γύρω από το φαινόμενο του σεισμού, το εσωτερικό της Γης και τις λιθοσφαιρικές πλάκες. Τι είναι ρήγμα, τι είναι ο σεισμός και πως γεννιέται. Αναφορά στα όργανα καταγραφής των σεισμών και τα σεισμολογικά δίκτυα.
  • Μέτρα Προστασίας. Τα παιδιά ενημερώνονται για το τι πρέπει να κάνουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση ενός σεισμού. Βασικές οδηγίες και συμβουλές.
  • Επιπτώσεις του σεισμού. Εντυπωσιακές εικόνες από τις επιπτώσεις ενός σεισμού.
Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο Δομίνικος Βαμβακάρης, Γεωλόγος – Σεισμολόγος, MSc, PhD.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310 324666) σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής.
Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2017, στις 10.00 το πρωί

Περιβάλλον – Απορρίμματα – Ανακύκλωση
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Περιβαλλοντολογικό Πάρκο Θέρμης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού, συζήτηση και βιωματικό εργαστήριο ανακύκλωσης χαρτιού και στόχο έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση  των μαθητών σε θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ανακύκλωσης, προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310 324666) σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής.
Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, στις 10.00 το πρωί

Ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων

Πραγματοποιούνται προγραμματισμένες καθημερινές ξεναγήσεις σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων που στόχο έχουν την προώθηση της φιλαναγνωσίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βιβλίο, τη βιβλιοθήκη, να γίνουν αναγνώστες, να μάθουν τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους.
Οι ξεναγήσεις συνοδεύονται με αφηγήσεις παραμυθιών και δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο και τη βιβλιοθήκη.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ-ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ  • ΔΕΥΤΕΡΑ 15  & 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018, 6.30 το απόγευμα
Σχέδιο, φως και σκιά
Παίζουμε με γραμμές και σκιάσεις. Συνεχίζεται το εργαστήριο ελεύθερου σχεδίου που ξεκίνησε την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου και απευθύνεται σε παιδιά 9-14 ετών.
Το πρόγραμμα σχεδιάζει και υλοποιεί ο αρχιτέκτονας Ζάχι Αλ Σααγιάχ
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: μπλοκ ελεύθερου σχεδίου, 2 μολύβια μαλακά  (2Β & 4Β), σβήστρα μαλακή και τρίγωνο
Για όσους συμμετέχουν. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις

  • ΤΡΙΤΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018, 6.30 το απόγευμα
Με το μωρό μου στη «μωρολέσχη» της βιβλιοθήκης Χαριλάου!
Θα διαβάσουμε το βιβλίο «Το αρκουδάκι που ήθελε να γίνει χιονάνθρωπος»  και θα φτιάξουμε έναν καλτσοχιονάνθρωπο!    Η «μωρολέσχη» είναι ένας κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 6η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2,5 – 4,5 ετών και τους γονείς τους.  Στόχο έχει να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά.
Με τη βιβλιοθηκονόμο Χριστίνα Τράπτσιου
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας:  μια κάλτσα παιδική, βαμβάκι, σχοινί, ματάκια και κόλλα.
Mε προεγγραφή μόνο με την παρουσία σας στη βιβλιοθήκη

  • ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018, 6.30 το απόγευμα
Παραμύθια με ευχές και νότες!
Η Χρυσάνθη Αντωνίου αφηγείται παραμύθια για τη μουσική, πλαισιωμένα με τις νότες του ακορντεόν του Ζωγράφου Σταυρίδη.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και πάνω, στηρίζεται στην προφορική αφήγηση παραμυθιών και στόχο έχει την ψυχαγωγία των μικρών μας φίλων, την καλλιέργεια της φαντασίας τους και την ενίσχυση της κριτικής τους σκέψης.
Με προεγγραφή

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018, 6.00 το απόγευμα
Ξεφυλλίζουμε σελίδες και διαβάζουμε βιβλία
Λέσχη ανάγνωσης  για παιδιά ηλικίας 8 – 13 ετών, όπου οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε τρίτη Παρασκευή του μήνα, στις 6.00 το απόγευμα.
Στόχος της Λέσχης είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας.
Με όχημα τη μουσική, τα παιδιά  ξεκινούν και τελειώνουν ένα μαγικό ταξίδι… γνωρίζουν  τα λογοτεχνικά βιβλία, μέσα από ένα νέο πρίσμα διασκεδαστικό και δημιουργικό,  ταυτίζονται  με τους ήρωες παίζοντας ομαδικά παιχνίδια, σταυρόλεξα και ακροστιχίδες.
Συντονίζει η χημικός Αγγελική Φατίση.
Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018, θα διαβάσουμε «Το παλιόπαιδο» της Αγγελικής Δαρλάση .
Υ.Γ. Μην ξεχνάμε ότι στο χέρι μας είναι να αγαπήσουν τα παιδιά μας τα βιβλία!
Με προεγγραφή
    
  • ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018, 6.30 το απόγευμα
Σινεμά στη βιβλιοθήκη!
Στη ζεστή παιδική γωνιά της βιβλιοθήκης παρακολουθούμε την αγαπημένη μας μεταγλωττισμένη ταινία animation, παρέα με τους φίλους μας
Για παιδιά από 6 ετών, με προεγγραφή

  • ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 3.00 – 5.00 παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια με τους γονείς μας ή με τους φίλους μας!Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.
Δηλώσεις συμμετοχής: Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310324666).

Έναρξη εγγραφών για συμμετοχή στις δραστηριότητες από Τετάρτη 10/1/2018

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου είναι μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666


πηγή:  artandlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου