Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ


Την ώρα που οι μαθητές μετρούν αντίστροφα για τη στιγμή που θα χτυπήσει το τελευταίο σχολικό κουδούνι, ανυπομονώντας να εγκαταλείψουν θρανία, βιβλία και διαβάσματα, οι γονείς που δεν μπορούν να επιστρατεύσουν γιαγιάδες και παππούδες για τη φύλαξη των παιδιών τους έχουν το δικό τους άγχος. Και δεν είναι άλλο, από το ποιος θα τα φροντίζει και θα τα απασχολεί τους τρεις μήνες του καλοκαιριού.
Λύσεις και προτάσεις για τη θερινή απασχόληση των παιδιών προσχολικής αλλά και σχολικής ηλικίας έρχονται να δώσουν αρκετοί δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να διευκολύνουν τόσο τους εργαζόμενους γονείς, όσο επίσης τους άνεργους που αναζητούν εργασία, τους πολύτεκνους αλλά και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Μέσα από διάφορα προγράμματα, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι δωρεάν και σε άλλες με μικρό κόστος, προσφέρουν εναλλακτικές διεξόδους στους γονείς για τη διάρκεια της θερινής περιόδου.
Πέρα από φροντίδα, παρέχονται πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Θεατρικά δρώμενα, ζωγραφική, μουσική, χορός, γυμναστική είναι ορισμένες από τις ασχολίες των παιδιών, ενώ ξεχωρίζουν οι βουτιές στη θάλασσα και τα camp αθλητισμού και πολιτισμού.

Δωρεάν απασχόληση από τον δήμο Θεσσαλονίκης
Για 18η συνεχή χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης υλοποιεί το πρόγραμμα "Δημιουργική Απασχόληση μαθητών κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών των σχολείων για εργαζόμενες μητέρες – Καλοκαίρι 2017".
Το πρόγραμμα προσφέρεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση στους κατοίκους, τα παιδιά των οποίων γεννήθηκαν από το 2005 έως το 2012 και φοιτούν σε σχολεία του κεντρικού δήμου με στόχο να εξυπηρετήσει τις εργαζόμενες, τις πολύτεκνες μητέρες και τις μονογονεϊκές οικογένειες, να προσφέρει εργασία σε άνεργους ή υποαπασχολούμενους εκπαιδευτικούς και τη δυνατότητα στα παιδιά να απασχοληθούν δημιουργικά.
Το φετινό πρόγραμμα θα διαρκέσει από τις 3 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου και θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός αργιών, από τις 7 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, σε σχολικές μονάδες του δήμου Θεσσαλονίκης.
Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για τη συμμετοχή των παιδιών τους στο πρόγραμμα έως την Κυριακή, 11 Ιουνίου.

Πρόγραμμα για εργαζόμενες μητέρες στην Καλαμαριά
Στον δήμο Καλαμαριάς η "Δημιουργική Απασχόληση Μαθητών" θα υλοποιηθεί το διάστημα από 19 Ιουνίου έως και 18 Αυγούστου. Μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές – μαθήτριες που έχουν τελειώσει το νηπιαγωγείο και των δημοτικών σχολείων.
Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από φύλαξη των παιδιών, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, χορό, γυμναστική και μουσική, είναι να εργάζεται τουλάχιστον η μητέρα.
Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις συμμετοχής από τις 6 μέχρι και τις 14 Ιουνίου στην αντιδημαρχία Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Καλαμαριάς.

Camp στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη
Το "6ο αθλητικό και πολιτιστικό καλοκαιρινό "Camp" υλοποιεί ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, με οργανωτή την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος.
Το φετινό θερινό πρόγραμμα ξεκινά στις 16 Ιουνίου με στόχο να καλύψει τις αθλητικές και καλλιτεχνικές αναζητήσεις των παιδιών με το κλείσιμο των σχολείων. Το κόστος συμμετοχής για κάθε περίοδο είναι 20 ευρώ, ενώ τα τμήματα χωρίζονται σε τέσσερις περιόδους που φτάνουν έως και 14 Ιουλίου.
Το Camp στελεχώνεται από καθηγητές φυσικής αγωγής και καταρτισμένους επιμορφωτές, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ομαδικά και ατομικά αθλήματα, να κάνουν βουτιές στο κολυμβητήριο, να δουν κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και να χορέψουν, να ζωγραφίσουν και να παίξουν παντομίμα.
Στο περσινό καλοκαιρινό Camp έλαβαν μέρος περίπου 800 παιδιά, τα οποία συμμετείχαν σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα, όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο και το τένις και έλαβαν μέρος και στα κολυμβητικά σεμινάρια, ενώ υπήρξαν πολλές συμμετοχές παιδιών σε πολιτιστικά σεμινάρια.

Φροντίδα παιδιών από το δήμο Θέρμης
Χείρα βοηθείας προς τους γονείς τείνει ο δήμος Θέρμης, καθώς τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Φροντίδας & Προσχολικής Αγωγής διοργανώνουν πρόγραμμα καλοκαιρινής φύλαξης των παιδιών κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών των σχολείων.
Το πρόγραμμα αφορά παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (5 έως 12 ετών) και θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες, από 19 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου, ενώ περιλαμβάνει δραστηριότητες αθλητισμού, ζωγραφικής – καλλιτεχνικών, θεατρικής αγωγής και μουσικής από πτυχιούχους εκπαιδευτικούς.
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ θα γίνονται δεκτές καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος και θα ικανοποιούνται εφόσον υπάρχουν διαθέσεις θέσεις φιλοξενίας. Το κόστος συμμετοχής των γονέων είναι 12 ευρώ την εβδομάδα, ενώ για δύο ή τρία παιδιά που συμμετέχουν το κόστος θα ανέλθει στα οχτώ ευρώ ανά παιδί την εβδομάδα.

Θερινά τμήματα για παιδιά στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών
Δημιουργική απασχόληση παιδιών και τους θερινούς μήνες προσφέρει ο δήμος Νεάπολης – Συκεών και οι εγγραφές θα γίνονται έως την Δευτέρα, 12 Ιουνίου. Το πρόγραμμα αφορά παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών και θα πραγματοποιηθεί από τις 16 Ιουνίου έως και τις 31 Αυγούστου.
Τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν όσες και όποιες ημέρες επιθυμούν και για όσο διάστημα εξυπηρετεί τους γονείς. Το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργική απασχόληση, εικαστικά, γυμναστική, ομαδικές δραστηριότητες, θέατρο, H/Y και μουσική.
Η συμμετοχή των παιδιών είναι δωρεάν για τους δικαιούχους του προγράμματος "Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής", ενώ μπορούν να συμμετάσχουν και παιδιά δημοτών ή κατοίκων που δεν είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα αυτό, καταβάλλοντας ένα συμβολικό ποσό.
Τα σχολεία που μετέχουν στο πρόγραμμα θα είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 7:30 το πρωί έως τις 4:30 το απόγευμα.

Θάλασσα για τα παιδιά του Ωραιοκάστρου
Τρία προγράμματα ετοιμάζεται να "τρέξει" ο δήμος Ωραιοκάστρου τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ξεχωρίζει το "Παιδί και θάλασσα" που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 3– 14 Ιουλίου, για μαθητές ηλικίας από 8– 14 ετών.
Επίσης, ο δήμος σχεδιάζει τη συμμετοχή παιδιών σε κατασκηνώσεις, καλύπτοντας μέρος της συμμετοχής, μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος, ενώ θα προσφέρει και δημιουργική απασχόληση σε παιδιά δημοτικού, ηλικίας από 5 – 12 ετών για τη στήριξη των εργαζόμενων μητέρων, των μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών.
Για τις ημερομηνίες κατά τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι γονείς θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις εγγραφής των παιδιών στα παραπάνω προγράμματα θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τον δήμο Ωραιοκάστρου.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι ανακοινώσεις και από άλλους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης για τις δράσεις δημιουργικής απασχόλησης που προγραμματίζουν για τα παιδιά κατά τη διάρκεια των τριών μηνών του καλοκαιριού.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η 1η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2024

 Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1/2 η αιμοδοσία του συλλόγου μας.  Ευχαριστούμε τα μέλη μας καθώς και την 1η ΕΠΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για τη συμμετο...