Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2018 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων με σκοπό του εορτασμού: "Τα μουσεία να γίνουν φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών, για την ενίσχυση της μόρφωσης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς".

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων εορτάζεται κάθε χρόνο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι "Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό".

Τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν τις εξής εκδηλώσεις:




Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

 • "Μιλάμε για τα μουσεία, αφουγκραζόμαστε τον άνθρωπο"
Τρεις διαλέξεις σε συνεργασία με το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Μουσειολογία - Διαχείριση Πολιτισμού", Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ., Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Πέμπτη 17 Μαΐου
• "Για μια γενεαλογία του Μουσείου και της μουσειακής έκθεσης"
Ομιλητές: Μ. Σκαλτσά και Π. Τζώνος, ομ. καθηγητές Α.Π.Θ.
Ώρα 19.00
Παρασκευή 18 Μαΐου
• "Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ως μέρος του τουριστικού ψηφιακού οδηγού In the Loop για τη Θεσσαλονίκη. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό"
Ομιλητές: Τ. Βλαχομήτρου, μουσειολόγος, και Θ. Μισιρλόγλου, διευθύντρια του ΜΜΣΤ
Ώρα 18.00
• "Για ένα δημοκρατικό μουσείο"
Ομιλητές: Μ. Σκαλτσά και Π. Τζώνος, ομ. καθηγητές Α.Π.Θ.
Ώρα 19.00

Σάββατο 19 Μαΐου
• "Υφές και κίνηση"
Ψηφιακή δράση για παιδιά 8-12 ετών, εμπνευσμένη από το έργο του Ντ. Βυζάντιου "Το πλήθος" από τη μόνιμη συλλογή του ΜΜΣΤ
Υλοποίηση: Ε. Ξουπά, Β. Πολυζούλη, Ν. Φιλάου
Ώρα 12.00
• "Νόημα και χώρος στο μουσείο σήμερα"
Ομιλητές: Μ. Σκαλτσά και Π. Τζώνος, ομ. καθηγητές Α.Π.Θ.
Ώρα 19.00

Κυριακή 20 Μαΐου
• "Φαντασιακή Θεσσαλονίκη"
Εικαστικό εργαστήριο για ενήλικες και θεματική ξενάγηση στην περιοδική έκθεση "Συμφωνία σε 20 μέρη"
Υλοποίηση: Χρ. Κούντουρας και Χρ. Μαβίνη, εκπαιδευτές του εργαστηρίου ADULT ART του ΜΜΣΤ
Ώρα 11.30

Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Σάββατο 19 Μαΐου, το Μουσείο διοργανώνει δυο ξεχωριστές μουσικές ξεναγήσεις. Η ομάδα του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το μουσικό σχήμα "Μελιρί" παρουσιάζουν την εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου μέσα από τις ταινίες και τα τραγούδια του: κάθε αίθουσα του Μουσείου θα συνοδεύεται από ένα τραγούδι και κάθε τραγούδι από μία ιστορία.

"Μελιρί" είναι οι Ειρήνη Χουλιαρά (τραγούδι, κιθάρα, φλάουτο), Μελίνα Ατρείδου (τραγούδι, φλάουτο, γιουκαλίλι) και Μάριος Ποδάρας (βιολί, κιθάρα, καχόν).

Η 18η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο ως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Για το 2018 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα "Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό".

Πρόγραμμα:
• Παρασκευή 18/05
09:00 - 21:00 Ελεύθερη είσοδος στο μουσείο και περιήγηση στους χώρους
• Σάββατο 19/05
12:00 - 21:00 Ελεύθερη είσοδος στο μουσείο και περιήγηση στους χώρους
19:00 & 20:00 Μουσικές ξεναγήσεις από την ομάδα του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το μουσικό σχήμα "Μελιρί"

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Γαλεριανό Συγκρότημα
• Περιήγηση στο Ανάκτορο και μουσική εκδήλωση
Ώρα 19.30

Λουτρό Παράδεισος (Μπέη Χαμάμ)
• "1917. Μνημεία στις φλόγες"
Περιήγηση και ξενάγηση στην έκθεση
Ώρα 12.00
Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση (τηλ. 2313310422

Μακεδονικός Τάφος Μακρίδη Μπέη στο Δερβένι
• "Μια βόλτα στη νεκρόπολη του Δερβενίου"
Μαθητές ενός δημοτικού σχολείου θα περιηγηθούν στην ιστοσελίδα για τους τάφους του Δερβενίου, στην αίθουσα πληροφορικής του σχολείου τους, και θα επισκεφθούν τον μακεδονικό τάφο Μακρίδη Μπέη.

Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης
• Ξενάγηση στον χώρο και στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς
Ώρα 15.00
Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση (τηλ. 2313310422)

Πλατεία Αρχαίας Αγοράς
• "Δικτυωνόμαστε με την παράδοση"
Μετά την ξενάγηση στο Μουσείο του χώρου, θα δοθεί στην πλατεία παράσταση με παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης
Ώρα 19.00

Τελλόγλειο

 Αστερισμοί, νεφελώματα και χάρτες του ουρανού αντικρίζονται με εικαστικές δημιουργίες, κι ένα νυχτερινό αστροπάρτι θα κορυφώσει τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, στις 19.30, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση "Τέχνη και αστρονομία: Συνάντηση δύο κόσμων", ο εικαστικός καλλιτέχνης Απόστολος Κιλεσσόπουλος κι ο καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ Ιωάννης Σειραδάκης συμμετέχουν σε έναν πρωτότυπο διάλογο επί σκηνής στο Τελλόγλειο επιχειρώντας να αναδείξουν τη δημιουργική συνέργεια ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη.

Η εκδήλωση πλαισιώνει την έκθεση "Της γης και τ’ ουρανού. Οι κόσμοι του Απόστολου Κιλεσσόπουλου", που φιλοξενείται αυτό το διάστημα στο Τελλόγλειο.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα προβληθούν σε οθόνη στον εκθεσιακό χώρο του Τελλογλείου έργα του Απόστολου Κιλεσσόπουλου από τις σειρές "Κοσμικά τοπία", "Νεφελώματα", "Fractals", "Πανσπερμία", "Σπείρες". Τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν συγχρόνως με φωτογραφίες γαλαξιών, νεφελωμάτων, αστερισμών και άλλες εικόνες του ουράνιου στερεώματος που επέλεξε ο καθηγητής Αστροφυσικής Ιωάννης Σειραδάκης αντλώντας έμπνευση από την έκθεση του Απόστολου Κιλεσσόπουλου.

Αμέσως μετά τον διάλογο των δύο προσκεκλημένων ομιλητών θα γίνει το αστροπάρτι: το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τον ουράνιο θόλο και τους ορατούς αστερισμούς με τα τηλεσκόπια των μελών του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, που θα έχουν τοποθετηθεί στον αύλειο χώρο του Τελλογλείου.

Στο πάρτι θα συμπράξει το Ανφάν Γκατέ, που ξεκινά την καλοκαιρινή του διαδρομή ως Ανφάν Γκατέ – Guadelupe στον υπαίθριο χώρο του Τελλογλείου.

Η 18η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο ως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Για το 2018 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα "Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό".

Την ημέρα αυτή το Τελλόγλειο θα είναι ανοιχτό από τις 09.00 έως τις 23.00 με ελεύθερη είσοδο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί δωρεάν σε όλες τις εκθέσεις που φιλοξενούνται αυτό το διάστημα στο Τελλόγλειο. Θα γίνουν δύο ξεναγήσεις, στις 12.00 – 13.00 και στις 18.00 - 19.00.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Πρόγραμμα
• Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 – 18 Ιουνίου 2018
"Μνημεία και πρόσωπα". Διαδικτυακή έκθεση στην ιστοσελίδα του Μουσείου στην οποία θα παρουσιαστούν φωτογραφίες που απεικονίζουν μνημεία και κατοίκους της Θεσσαλονίκης στο α΄ μισό του 20ού αιώνα, τις οποίες θα αποστείλουν στο Μουσείο οι κάτοχοί τους στη διεύθυνση info@mbp.gr

• Παρασκευή 18 Μαΐου 2018
8.00 – 20.00
"Amusing Museum"
Διαδραστική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση με ερωτήσεις, γρίφους και παιχνίδια για κινητά και tablet με λειτουργικό Android. Από την Anaptixis Development Team, ομάδα αποφοίτων του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ.

 Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με τη σειρά εκδηλώσεων Δικτυωνόμαστε.

• Δικτυωνόμαστε I_Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο "Οι συντηρητές ταξιδεύουν τα μουσεία της Ελλάδας στον κόσμο", αίθουσα Ι. Βοκοτοπούλου, ώρα 09:00-14:00
• Δικτυωνόμαστε II_Eργαστήρια γλυπτικής ανοιχτά στο κοινό στον αύλειο χώρο του μουσείου, έναρξη ώρα 11:00
• Δικτυωνόμαστε III_Το ΑΜΘ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
"Εσείς ρωτάτε εμείς απαντάμε" ανοικτός διάλογος με το κοινό μέσω Facebook-twitter, ώρα 12:00-14:00
Αλληλοεπιδρά τον παγκόσμιο ιστό μέσω φωτογραφιών του ΑΜΘ στη νέα του σελίδα στο Instagram, η οποία εγκαινιάζεται αυτήν την ημέρα
• Δικτυωνόμαστε IV_ Το ΑΜΘ στο Youtube Επιλεγμένες σκηνές από τις εκδηλώσεις του εορτασμού θα προβληθούν στο κανάλι του στο Youtube

artandlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η 1η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2024

 Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1/2 η αιμοδοσία του συλλόγου μας.  Ευχαριστούμε τα μέλη μας καθώς και την 1η ΕΠΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για τη συμμετο...