Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΟΑΕΔ


                                                  Αρ. Πρωτ. 7
                      Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2015

            Προς
           Όλες τις Υπηρεσίες ΟΑΕΔ
                       Π.Δ.Μακεδονίας


e-mail: syllogos.pdm.oaed@gmail.com
ιστοσελίδα: http://syllogospdmoaed.blogspot.gr/                                             


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το Δ.Σ. της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με κατά πλειοψηφία απόφασή του, ανακοινώνει τα εξής:
H κυβέρνηση, με Υπουργική Απόφαση επέβαλε την υποχρεωτική κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου στην Τράπεζα της Ελλάδος και τη μετατροπή τους σε repos. Η ύπαρξη της Υπουργικής Απόφασης και η πίεση της κυβέρνησης για τα διαθέσιμα του Οργανισμού έφερε το θέμα στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, όπου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να κατατεθούν 120 εκατομμύρια ευρώ (!) στην Τράπεζα της Ελλάδος και να μετατραπούν σε repos με 2,5% επιτόκιο, παρουσιάζοντας την κίνηση αυτή προσχηματικά ως επένδυση.
Η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) για να υφαρπάξει για δεύτερη φορά από τους Δημόσιους Οργανισμούς, τους Δήμους και τις Περιφέρειες και την τελευταία, λιγοστή ρευστότητα. Με αφορμή την Π.Ν.Π. η Διοίκηση του ΟΑΕΔ δώρισε ακόμα
95 εκατομμύρια από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ λέγοντας αυτή τη φορά ξεκάθαρα ότι τα χρήματα είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί η πληρωμή της δόσης προς τους δανειστές.
Η στέρηση, ειδικά από τον ΟΑΕΔ των ταμειακών διαθεσίμων του, ύψους συνολικά 215 εκ. ευρώ (!), σημαίνει ότι:
  • Χωρίς ταμειακά διαθέσιμα ο ΟΑΕΔ καταρχήν κινδυνεύει να τεθεί σε αδυναμία πληρωμής των ταμείων ανεργίας και των υπολοίπων παροχών προς τους ανέργους, με συνέπειες καταστροφικές για την κοινωνική συνοχή. Επίσης, κινδυνεύουν με αδυναμία πληρωμής τα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης προς τις επιχειρήσεις, με άμεση συνέπεια στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, άρα και στη διατήρηση των θέσεων των εργαζομένων τους.
  • Τα χρήματα του Οργανισμού δεν είναι ούτε για επένδυση, ούτε για δανεισμό. Τα χρήματα του ΟΑΕΔ είναι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών. Ο ΟΑΕΔ στο τέλος θα καταστεί ανίκανος να αντιμετωπίσει τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Θα αμφισβητηθεί η ίδια η υπόστασή του, κινδυνεύοντας πλέον με απαξίωση και τελικά με λουκέτο.
  • Μέρος των χρημάτων του ΟΑΕΔ, ανήκουν στους εργαζόμενους και στους εργοδότες. Συγκεκριμένα από τον Λογαριασμό ΕΛΕΚΠ πληρώνονται ανταποδοτικά τα προγράμματα κατάρτισης που διενεργούν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους, μετά από ελέγχους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που διενεργούνται από τους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ εκτός ωραρίου. Στερώντας από τον ΟΑΕΔ τα διαθέσιμά του, σημαίνει ότι κινδυνεύουν όλα αυτά.

Η ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ
την υποχρεωτική μεταφορά των χρημάτων του ΟΑΕΔ
με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θεωρώντας ότι
215 εκατομμύρια ευρώ του ΟΑΕΔ που έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος,
κινδυνεύουν να μην επιστραφούν ποτέ στον Οργανισμό.
             
Αυτά ακριβώς τα ταμειακά διαθέσιμα τα έχει ο ΟΑΕΔ για τη δημιουργία Νέων Προγραμμάτων, για τη δημιουργία Θέσεων Εργασίας, για να δοθούν Νέα Κοινωνικά Επιδόματα που θα αφορούν στο σύνολο των ανέργων της χώρας μας. Η οικονομική αυτοτέλεια του Οργανισμού είναι στοιχείο απαραίτητο για το παρόν και το μέλλον του Οργανισμού, για το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων του, για την ελπίδα των ανέργων και των επιχειρήσεων.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
             
            ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΙΔΗΣ                                     ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΦΑΛΟΠΟΥΛΟΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η 1η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2024

 Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1/2 η αιμοδοσία του συλλόγου μας.  Ευχαριστούμε τα μέλη μας καθώς και την 1η ΕΠΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για τη συμμετο...