Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ



                           
                       Αρ. Πρωτ. 10
                       Θεσσαλονίκη,  29 Μαΐου 2015

                      

                        
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Κατόπιν αιτημάτων συναδέλφων να μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους είτε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ, είτε σε δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς, για τις κρίσιμες ηλικίες 0 έως 4, κρίνουμε πως το αίτημα πρέπει να ικανοποιηθεί.
            Όπως γνωρίζετε, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του τ.ΟΕΕ που περιήλθαν στον ΟΑΕΔ δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να δεχθούν τα παιδιά όλων των συναδέλφων, αφού δίνεται προτεραιότητα σε άλλες κοινωνικές ομάδες με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
            Επιπλέον, αναφορικά με τους Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, τους Παιδικούς Σταθμούς, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α ), μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, οι συνάδελφοι-δημόσιοι υπάλληλοι
αποκλείονται από τη διαδικασία επιλογής, καθώς δεν τους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν αίτηση στην προκήρυξη, αφού προβλέπεται ρητά ότι: «ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΩΝ Ν.Π.Δ.Δ. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. (α’και β’ βαθμού).»
Οι πράξεις παροχής τέτοιου είδους πρόνοιας στοχεύουν στην αύξηση της απασχολησιμότητας και της ισότιμης συμμετοχής των ωφελούμενων στην εργασία, μέσω της παροχής θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας των τέκνων τους από τις προαναφερόμενες Δομές. Στοχεύουν στη στήριξη των οικογενειών, προκειμένου να επιτυγχάνεται η ουσιαστική διευκόλυνσή τους και να εναρμονίζουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Ο αποκλεισμός των μητέρων-εργαζομένων στο δημόσιο τομέα από τέτοιες παροχές, αποτελεί άνιση μεταχείριση που αντίκειται στο Σύνταγμα. Αποκλεισμός άνευ αιτιολόγησης από κοινωνικές παροχές, ειδικά σήμερα που οι μητέρες αυτές έχουν υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης με τις περικοπές των μισθών τους κατά 40% και παρόλα αυτά πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους (φόρους, εισφορές) στο ακέραιο και εγκαίρως, είναι απαράδεκτος.
Οι συγκυρίες επιβάλλουν την ένταξη των συναδέλφων γονέων (μητέρες και πατέρες) στις διαδικασίες επιλογής των βρεφών τους από Δομές απασχόλησης του Δημοσίου (ΟΑΕΔ και ΕΕΤΑΑ). Το Δ.Σ. του συλλόγου αποφάσισε να διεκδικήσει το δικαίωμα αυτό και να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης άρσης του αποκλεισμού τους και ένταξης των δικαιούχων συναδέλφων στις αντίστοιχες προκηρύξεις με παρέμβαση του συλλόγου μας και της Ομοσπονδίας προς τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ
ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΌΛΟΥΣ.


              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                           Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



                 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΙΔΗΣ                                                                               ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΦΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η 1η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2024

 Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1/2 η αιμοδοσία του συλλόγου μας.  Ευχαριστούμε τα μέλη μας καθώς και την 1η ΕΠΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για τη συμμετο...