Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Νέα κόντρα κυβέρνησης-δικαιοσύνης για το πόθεν έσχες





Nέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και δικαιοσύνης προκαλεί η απόφαση στου Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την υπουργική απόφαση για το πόθεν έσχες. Η μία μετά την άλλη φτάνουν οι δηλώσεις δυσαρέσκειας στελεχών της κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση, με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να κάνει την αρχή. «Αναμένω προς μελέτης την απόφαση, αλλά μου προκαλεί αρνητική έκπληξη», σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής. Λίγο αργότερα και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εμφανίστηκε προβληματισμένος δηλώνοντας: «Αναμένω να ενημερωθώ επίσημα. Φοβάμαι όμως ότι η δικαιοσύνη θα εκτεθεί». 

Νωρίτερα σήμερα η Ολομέλεια του ΣτΕ διαπίστωσε μια σειρά από αντισυνταγματικότητες στην υπουργική απόφαση του Οκτωβρίου 2016, που καθορίζει τον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης αλλά και τον τρόπο υποβολής τους. Θυμίζουμε ότι Πόθεν έσχες
υποχρεούνται να υποβάλλουν πολιτικοί, δικαστές, δημοσιογράφοι, πυροσβέστες, αστυνομικοί και λιμενικοί. Η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου μετά από τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της έκρινε ότι είναι παράνομη η επίμαχη υπουργική απόφαση, κάνοντας παράλληλα δεκτά πολλά από τα σκέλη της αίτησης ακύρωσης που είχαν καταθέσει οι δικαστικές ενώσεις.

Συγκεκριμένα, αντισυνταγματική κρίθηκε η διάταξη που προβλέπει ότι για όλους όσους οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες, υποχρεωτική είναι η δήλωση των μετρητών που φυλάσσουν εκτός τραπεζών (άνω των 15.000 ευρώ), καθώς και περιουσιακά στοιχεία (πίνακες και τιμαλφή), η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ. Ακόμη σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ως σημαντική παράλειψη της πρόβλεψης εύλογου χρονικού περιορισμού για τη διενέργεια και ολοκλήρωση του ελέγχου, καθώς και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων, γεγονός που αντίκειται στις συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ασφάλειας του δικαίου. Με δύο λόγια, οι παραγραφή των ελέγχων των δηλώσεων του πόθεν έσχες δεν θα πρέπει να ξεπερνά την πενταετία. 

Υπενθυμίζεται ότι η παράταση για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης λήγει το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, με την επίμαχη απόφαση του ΣτΕ να πιθανολογείται ότι θα προκαλέσει παρατάσεις.


Πηγή: myportal.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η 1η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2024

 Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1/2 η αιμοδοσία του συλλόγου μας.  Ευχαριστούμε τα μέλη μας καθώς και την 1η ΕΠΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για τη συμμετο...