Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 21 ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Η υπόθεση ΕΣΠΑ συνεχίζει να προκαλεί ενδιαφέρον, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι «πάμε καλά με υψηλή απορροφητικότητα», την αντιπολίτευση να καταθέτει ερωτήσεις για τις καθυστερήσεις στα προγράμματα και, τους επιχειρηματίες να αναρωτιούνται που τέλος πάντων είναι τα χρήματα που θεωρητικώς πέφτουν στην αγορά και αυτοί δεν τα βλέπουν.

Οι καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα που είχε εξαγγείλει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι αναμφισβήτητες, αφού από τις 23 δράσεις που είχε προγραμματιστεί να προκηρυχτούν στο πρώτο εξάμηνο του 2017  και που όλες αφορούν επιχειρηματικότητα, έχουν προκηρυχθεί μόλις δύο, η «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ» και ο «Β’ κύκλος Ενίσχυση Πτυχιούχων».

Συμβαίνουν όμως και άλλα παράδοξα και τραγελαφικά, που ουσιαστικά κλείνουν την πόρτα κυρίως σε αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους νέα, μικρή επιχείρηση. Το παράδειγμα....
είναι συγκεκριμένο.

Εκτός πραγματικότητας

Το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τον τουρισμό, το οποίο πρόκειται, όπως ανακοινώθηκε να προκηρυχτεί τελικώς το Σεπτέμβριο, «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», αυτό των 120 εκατομμυρίων δημόσιας δαπάνης που επρόκειτο να προκηρυχτεί το Σεπτέμβριο του 2016, θέτει την εξής προϋπόθεση.

Μια επιχείρηση για να ενταχθεί και να πάρει την όντως υψηλής επιδότηση του 45% (50% αν δημιουργεί θέσεις εργασίας), θα πρέπει να εξασφαλίσει εγγυητική από την Τράπεζα, ύψους ποσού 50.000 ευρώ. Ποια νέα επιχείρηση ή νέο άτομο που θέλει να ξεκινήσει επιχειρηματική δραστηριότητα στον τουρισμό, μπορεί να εξασφαλίσει μία τέτοια τραπεζική εγγύηση; Όταν ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός για κάθε επένδυση εκκινεί από τις 25.000 ευρώ, γίνεται κατανοητό ότι το πρόγραμμα απευθύνεται και σε πολύ μικρές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Οπότε ένας νέος που θέλει να στήσει μια επιχείρηση εναλλακτικού τουρισμού, π.χ. περιπατητικά μονοπάτια στο Χολομώντα ή ένα συνεργείο ενοικίασης mountain bikes, θα πρέπει κάπως να βρει τρόπο να εξασφαλίσει την απαιτούμενη εγγυητική!

Και η... πραγματικότητα

Αυτό ίσως που πολλοί δεν κατανοούμε, είναι ότι η προκήρυξη ενός προγράμματος, μιας δράσης, δεν συνεπάγεται και την άμεση ένταξη επενδύσεων. Δεν ανοίγει ξαφνικά μία κάνουλα που αρχίζει να τρέχει ευρώ στην αγορά. Τα χρηματοδοτικά προγράμματα εξελίσσονται σε φάσεις: προκήρυξη, υποβολή αιτημάτων, αξιολόγηση των αιτημάτων/φακέλων, έκδοση αποφάσεων ένταξης έργων, έλεγχος προόδου υλοποίησης επενδύσεων, καταβολή χρηματοδότησης.

Συνεπώς, οι καθυστερήσεις ρίχνουν έξω τις επιχειρήσεις και τους επίδοξους νέους επιχειρηματίες στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των ενεργειών τους, κάποτε ακυρώνοντάς τα σχέδιά τους.

Γι’ αυτό, κυρίως όσοι νέοι θέλουν να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα στον επιχειρηματικό στίβο, είναι κρίσιμο να μπορούν να βοηθηθούν από funds ειδικού σκοπού, τα οποία θα τους ενισχύουν με κάτι περισσότερο από bonus των 10.000-15.000 ευρώ.

Προς το παρόν, αναμένεται το νέο χρονοδιάγραμμα για αυτές τις 21 δράσεις που δεν προκηρύχθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2017, αν και είναι βέβαιο ότι πάλι, σε συμπιεσμένο χρόνο, Υπουργείο, ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες και ενδιάμεσοι φορείς, θα τρέχουν για να προλάβουν τις ημερομηνίες.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλοί ισχυρίζονται πως "στην Ελλάδα για να κάνεις επένδυση, πρέπει να έχεις χρήματα να την καλύψεις από μόνος σου".

Πηγή: www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η 1η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2024

 Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1/2 η αιμοδοσία του συλλόγου μας.  Ευχαριστούμε τα μέλη μας καθώς και την 1η ΕΠΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για τη συμμετο...